Мярката е в отговор на плановете на НАТО и САЩ за европейска ПРО

Москва ще създаде колективна въздушно-космическа отбрана в Общността на независимите държави. Според източници на в-к „Независимая газета” на закритата част от срещата на ОНД в туркменистанската столица Ашхабад мнозина лидери от Общността са подкрепили предложението в общата система за противовъздушна отбрана да се включат части от новосъздадените войски за въздушно-космическа отбрана на Русия.

 

Обединената система за противовъздушна отбрана на ОНД, създадена през 1995 г., до голяма степен остава дееспособен военен организъм с 20 авиационни полка (военни бази), 29 зенитно-ракетни полка, 22 радиотехнически подразделения и два руски батальона за радиоелектронна борба.

 

Предвижда се новите инициативи на Москва да направят въздушната отбрана на ОНД по-ефективна, за да отговаря на днешните световни тенденции в развитието на въоръженията, отразяването на военни заплахи от космоса и в противоракетната отбрана. Това ще е своеобразен отговор на плановете на НАТО и САЩ за изграждане на европейска противовъздушна отбрана.