Нанко мечтае за работа, покрив над главата и... храна

Бивш възпитаник на дома за деца, лишени от родителски грижи „Александър Георгиев-Коджакафалията” в Бургас от месеци е без работа и без дом. След като заварил къщата на починалите си баба и дядо без покрив и полуразрушена, потърсил помощ от общинските съветници в Приморско. Чрез социалната мрежа Фейсбук те обявиха акция за събиране на дрехи и обувки за младежа, както и намирането на дом, в който да изкара мразовитите зимни дни.

 

Въпреки че е израснал в сиропиталища, Нанко Киров завършва Хореография и народни танци в бургаско училище. След завършване на средното си образование не успява да намери работа, свързана с изкуството. Работи сезонно каквото му предложат. Два пъти фирми му взели пари, за да му осигурят работа в чужбина, но и в двата случая бил излъган. Сега е в родното си село Ново Паничарево, без работа от четири месеца. Не знае кога ще има пари дори за храна.

 

Нанко живее и спи, където го приютят. Изкарва два месеца във фургон, който му дава животновъд от селото.

 

След като завалял първият сняг и температурите паднали под нулата, Нанко напуснал фургона. От дни е приютен нелегално в една от почивните станции в Приморско. Отново чужди хора му дали подслон, макар и само до края на седмицата.

 

Родната майка на момчето всъщност е жива, но има друго семейство, в което няма място за него. Пред хората дори казвала, че Нанко не е неин син.

 

След като не намерил подкрепа от майка си, младежът я потърсил при общинските съветници в Приморско. Веднага му купили яке и обувки и пуснали съобщение в социалната мрежа, че млад мъж се нуждае от помощ.

 

Той разказва, че винаги е изкарвал прехраната си с честен труд. Това, че е възпитаник на социален дом обаче, обикновено му изигравало лоша шега и не успявал да запази дълго работата си.

 

След години борба с живота и мизерстване Нанко мисли за младежите, които вървят по неговия път. Казва, че мечтае да открие дом за изоставени деца, които вече са навършили 18 години.

 

Репортер: Цеца Алексова