Най-силната мярка за стимулиране на раждаемостта е оптимизма за икономическото развитие

Демографската политика, при която детски надбавки получават всички семейства - „на калпак”, но техният размер е малък, не може да бъде успешна. Това мнение изрази в ефира на „Здравей, България” икономистът Лъчезар Богданов.

 

Той бе категоричен, че този подход трябва да бъде променен, така че социалната политика да е в помощ на онези, които имат най-голяма нужда от нея.

 

Коментарът на Богданов дойде по повод намеренията на социалното министерство да започне да разпределя помощите за деца, като се прави индивидуална оценка на съответното семейство, вместо всички да получават по равно, но по малко.

 

„Детските надбавки не са социални помощи, а насърчителна мярка”, заяви от своя страна председателят на НДСВ Христина Христова.

 

Тя разкритикува управляващите заради липсата на демографска политика и подчерта, че според актуален доклад на ЦРУ българите са най-бързо топящата се нация.

 

За да се промени това, Богданов препоръча на младите семейства да се даде сигурност за бъдещето.

 

„Най-силната демографска политика е дългосрочният оптимизъм за икономическото развитие. Само така хората могат да се чувстват спокойни и да създават семейства”, каза още Богданов.

 

Цялата дискусия по темата за разпределянето на парите за детски надбавки гледайте във видеото.