Наказателното преследване не трябва да се превръща в средство за натиск върху медиите, каза той

Новият главен прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще поиска веднага информация за акцията на Софийска градска прокуратура в офис на ТВ +. Това стана веднага, след като Цацаров се закле като главен прокурор в четвъртък, съобщи БГНЕС.

 

Той посочи, че медиите трябва да са гарант за това, че "в обществото се случва нещо нормално, като не е нормално поне да намерят начин да го кажат". На въпрос за това каква ще бъде политиката на прокуратурата по отношение на посегателства срещу журналисти.

 

"Принципно посегателствата по този начин са повече от смущаващи. Но не можем да приемем факта, че качеството "медия" дава имунитет срещу наказателно преследване. Най-опасното обаче е, че когато подобни действия са свързани с журналисти. Нямам предвид собственици на медия, аз дори не знам кои са собствениците на ТВ+ и т. н. Що се отнася до посегателствата срещу журналисти – огромна част от тях, доколкото ги има, те не са свързани с това, което наричаме битов престъпност", каза новият главен прокурор.

 

Той подчерта, че свободата на медиите е правило в едно общество. Според него проблемът е наказателното преследване само по себе си, да не се превръща в средство за натиск върху медия, която и да е тя, защото примерно е изразила неудобни позиции или в "даден момент е била неудобна финансово на медийния пазар", каза той, като уточни, че това не засяга случая с ТВ+.

 

Самият Цацаров призна, че има притеснения, има страхове, но има и енергия, желание и решимост да прави нещо. За обезщетенията, които България дължи заради осъдителни решения в Страсбург, Цацаров каза, че дължимите обезщетения на България са проблем и съвсем скоро ще достигнем момент, когато лихвите от неплащането им, ще надминат размера на самите обезщетения.

 

Главният прокурор подчерта, че ако някой каже, че ще бъде гарант за справедливост, ще издигне просто един лозунг. "По-реалното е да се каже: Ще се опитам да бъдат гарант за справедливост, ще положа всички усилия да бъда гарант за справедливост".