Брокерите очакват цените да се запазят и през следващите месеци

Жилищата в страната са поевтинели с до 5% през последната година. Това показват първоначалните данни за 2012-та на брокерите на имоти. Очакванията са цените да се задържат и през новата година, а за някои жилища – дори да тръгнат нагоре.

 

Кой е най-подходящият момент за купуване на нов апартамент?

 

От година-две Станка Черкезова проучва различни оферти на пазара на имоти. Търси средно голямо жилище в столицата, но и най-подходящият момент за закупуването му.

 

„Все още опипвам пазара, оглеждам се и следя движението на цените. Цената е водещ фактор, но значение има локация, комуникация, големина на жилището”, споделя Станка.

 

През последната година цените на имотите са паднали незначително. Брокерите очакват тези цени да се запазят и през следващите няколко месеца, а за най-атрактивните жилища – дори да тръгнат нагоре.

 

„Активизацията се получи по много линии – едната от линиите е, че цената на имотите паднаха. Другото са много добрите условия за ипотечни кредити – имотите вече са много по-достъпни”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агенция за продажба на имоти.

 

Средно имотите в столицата сега вървят между 400 и 800 евро за квадратен метър.

 

„Ако до преди години купувачите са търсили предимно едностайни апартаменти, сега интересът е насочен и към по-големи жилища”, каза Георги Георгиев.

 

„Хората се ориентират вече към по-големи – двустайни, дори тристайни – защото с падналите цени с бюджета, с който търсеха преди години, а сега двустаен”, допълни още Богданов.

 

Така наред с продажбите на малки и средни жилища, брокерите вече регистрират и сделки над 100 хиляди евро, които доскоро бяха екзотика. Преди да преминат към такава продажба, купувачите често се налага първо да се лишат от старото си жилище.

 

„Обикновено това са хора, които дълго време са наблюдавали даден квартал, имот, харесали са го и сега виждам, че е добър имот да продадат ненужен, да добавят малко пари и да закупят мечтания имот”, каза Калоян Богданов.

 

Репортер: Георги Георгиев