Това съобщи говорителят на комисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилърс

Европейската комисия (ЕК) е поискала от българските власти да направят свое разследване дали парите от еврофондовете са отпуснати на музикалната компания "Пайнер" в съответствие с правилата. Това съобщи говорителят на комисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилърс по повод днешните публикации в българската преса, че компания, която лансира спорен музикален стил, ще се рекламира с европейски средства, цитиран от БНР.

 

До този момент ЕК не е изплащала пари по проекта на тази музикална компания. Общата му стойност е 3,200 милиона лева. 85% от тях е трябвало да бъдат осигурени от фонда за регионално развитие, останалите 15% са национално съфинансиране, каза Уилърс, като добави, че няма информация дали и колко пари са дадени на тази компания от националния бюджет досега.

 

"Финансирането е било одобрено по програма за подкрепа на малки и средни фирми в творческата и културна индустрия, защото според ЕК тя има голям потенциал, създава работни места и заслужава да бъде подкрепена", отбеляза Ширин Уилърс.

 

"Що се отнася до избора на конкретния проект, той е отговорност на управляващия орган в България, който е под ръководството на Министерството на икономиката. Разбираме, че има определени притеснения около проекта, и тъй като приемаме много сериозно задачата си да използваме отговорно парите на данъкоплатците, днес поискахме от българските власти да започнат разследване, за да установят дали правилата на грантовата схема са били спазени”, подчерта той.

 

"Пайнер Медиa" ООД е одобрена и ще получи 1 918 233 лв. като бенефициент по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" за популяризиране на чалгата не само у нас, но и на международните пазари. Проектът е на стойност 3 197 324 лв. Към момента средствата все още не са усвоени. Началото на изпълнението на проекта е на 23 юли 2012 г., а краят - 23 април 2013 г.

 

1 630 498 лв. е финансирането на проекта от ЕС, а 287 735 е националното финансиране на проекта,"Пайнер медиa" ООД ще заплати 1 279 091 лв.