В предприятието са инвестирани над 17 млн. лв.

Заводът за ремонт на подвижния състав на метрото в София ще бъде пуснат в експлоатация до края на седмицата. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението си в завършеното строителство на разширението на депо „Обеля”.

 

В завода са инвестирани над 17 млн. лв. Този обект е част от втория етап на проект за разширяване на метрото, включен в ОП „Транспорт”.

 

С построяването на завода ремонтът на мотрисите ще приключва за три часа, а не както досега – за пет дни, съобщи Фандъкова.

 

"В рамките само на този проект успяхме да изградим близо 7 км метро трасе, да закупим 18 нови метровлака и да модернизираме и разширим съществуващото депо на „Метрополитен", каза министърът на транспорта Ивайло Московски. Той подчерта, че модернизираното депо отговаря на нарасналите нужди на софийския метрополитен след пускането в експлоатация на втория метродиаметър и разширението на първия.

 

"За поредна година Оперативна програма "Транспорт" е европейската програма с най-добри показатели в България", каза министър Московски. По думите му предоставената безвъзмездна финансова помощ по нея e 98% от бюджета на програмата, а на бенефициентите са изплатени 1,718 млрд. лв., което е над 40% от предвиденото финансиране.

 

В ход е и работата по отсечката от бул. "Цариградско шосе" до летище София и в кратки срокове ще започне изграждането на отсечката от кв. "Младост" 1 до Бизнес парка в кв. "Младост" 4. Тези две отсечки са част от Етап III от проекта за разширение на метрото и също се финансират по ОП "Транспорт". Новият проект бе одобрен от Европейската комисия в края на 2012 г.