Опитите да се омаловажи са цинични според бившия премиер

Покушението срещу г-н Ахмед Доган е възмутителен акт, който трябва да бъде недвусмислено осъден от цялото ни общество,” заяви Симеон Сакскобургготски в разпространено изявление. „Всякакви опити от отделни среди да бъде омаловажаван, с етикет за инсценировка, или превръщайки извършителя му в герой, са цинични и вредят на демокрацията у нас,” смята бившият министър-председател.  

По думите на Сакскобургготски „картината, която наблюдавахме беше покъртителна и за жалост точно тя ‘обиколи’ света.” „Преди всичко трябва да сме благодарни, че нямаше фатален край,” се казва още в изявлението.

Подобни опити за покушения, не са изключени дори в страни с дългогодишни демократични традиции като САЩ, Швейцария, Великобритания, пише още в изпратения до медиите текст. „Примерите за съжаление съвсем не са малко и са част от проявите на колективна лудост и агресия, които изглежда са заразителни.

Според Сакскобургготски сме станали свидетели на „ефект от дългогодишната сатанизация и превръщането във враг на политическия опонент.”

„За жалост, случилото се засенчи един много по-значителен и достоен политически акт – оттеглянето от председателския пост на един от лидерите на прехода и емблематична личност за неговото мирно осъществяване,” посочва основателят на НДСВ.

Ахмед Доган е от българските политици, които най-много са допринесли за етническото разбирателство у нас и независимо от различните мнения и настроения днес, това е факт в най-модерната история на България. Не се съмнявам, че всички обстоятелства около тази вандалска постъпка ще бъдат разяснени, за да може обществото да се успокои,” коментара още Сакскобургготски.