Строителство на новия мост ще започне най-рано през лятото или есента

Жителите на две села в хасковско вече близо седмица са без връзка по между си, след като придошлите води на местната река и язовир „Ивайловград” заляха временния път между тях. На хората там се налага да се придвижват и да се снабдяват с продукти от първа необходимост с лодки.

 

Вече ви разказахме за разрушения по време на големите наводнения в Хасковско мост между селата Малки воден и Бориславци. На 6 февруари той беше залят, а възрастно семейство загина, след като водата ги отнесе с автомобила им. Тогава беше изградена временна връзка, която преди дни за пореден път остана под вода.

 

„Правят моста като детска играчка, така не може. Сложиха тия тръби. Водата минава през тях, първият път като дойде голямата вода го отнесе”, разказа Цонка Стратиева, жител на Малки воден.

 

За да стигнат до съседното село, което е само на 2 километра и за да се снабдят с храна или да потърсят лекарска помощ, хората от Малки воден ползват лодка.

 

„Не можем да минем през моста, няма мост. Заобикаляме 60 километра да идем на работа”, каза Динко Георгиев, жител на Бориславци.

 

„Лекарска помощ отгоре, освен да се молим на Господ. Няма лекарска помощ. Той лекарят и да иска да дойде, няма с какво да дойде от Бориславци. Иначе сме към Бориславци”, споделя Цонка Стратиева, жител на Малки воден.

 

Година след като мостът беше срутен, за него има изготвен проект. Строителство тук обаче ще започне най-рано през лятото или есента. Дотогава ще вървят процедури по избор на изпълнител. А хората от двете села ще чакат по-топло време, за да се оттече водата или да поне температурата й да стане подходяща за плуване.

 

Репортер: Димитър Иванов