Легия "Раковски" ще излезе за втори път на мирно патриотично шествие в средата на февруари

Около 800 ще са съкратените военнослужещи в българската армия, прогнозираха от ресорното министерство и категорично отхвърлиха информацията, че без работа ще останат 2000 души.

Междувременно, Легия "Раковски" ще излезе за втори път на мирно патриотично шествие в средата на февруари. Причината - неяснотите в пенсионната реформа и липсата на диалог с министерството.

Според Върховния главнокомандващ единственото, което се прави, е синхронизиране на армията с тези на останалите европейски държави.

Армията е в тежък процес на трансформация. Решенията са нелеки. Много поделения ще бъдат пренасочени. Много правила и важни дейности с мобилността и реформата в нашата армия ще бъдат написани”, коментира държавният глава Росен Плевнелиев.

Председателят на Легия „Раковски”о. р. майор Иван Михайлов обаче посочва едно искане:

„Министърът на отбраната казва едно, след няколко дни - друго! Искаме да каже колко човека ще бъдат съкратени през 2013 г., от кои поделения и какво ще се случи с тях.”

Според военното министерство обаче, всичко било казано пределно ясно в „Бялата книга”.

Тази година съкратените ще бъдат по-малко от една трета от това, което миналата година трябваше да се съкрати. Не повече от 800 човека най-вероятно, биха били засегнати, но за повече от половината ще има вакантни места”, обясни Николай Милков, постоянен секретар на отбраната в МО.

Припомняме Ви, че според военния министър Аню Ангелов армията няма кадрови проблем, като в края на миналата година заяви, че напускат само офицери, загубили перспектива за развитие.

По думите на майора от резерва Иван Милов, през миналата 2012 г. до 5 януари 2013 г.  са напуснали около 2500 военнослужещи.

„Разбира се има напрежение, но и в много други европейски държави-членки на НАТО бе вдигната възрастта за пенсиониране. Годините 52 и 54 за висшия състав не са нещо ново и не са единичен случай – напротив. Почти всички натовски държави вече ги въведоха”, категоричен бе президентът Росен Плевнелиев.

Очаква се обещаното 9% увеличение на заплатите да се изплати през февруари.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Живко Константинов