“Пайнер” ще обновява студията си, но не с парите на Брюксел

Компанията „Пайнер Медиа” се е отказала от европейските средства, с които трябваше да обнови звукозаписните си студия. Новината дойде от кабинета на министър Томислав Дончев, който отговаря за еврофондовете.

Документите за отказа вече са входирани в деловодството на Управляващия орган на програма "Конкурентоспособност", съобщиха от там за вестник „Сега”. В писмо от фирмата обясняват, че въпреки това, оборудването ще бъде закупено, но не по одобрения за финансиране от Брюксел проект, което би отнело „значително време”. Забавянето щяло да попречи на реализацията на фирмените цели.

Съобщенията за това, че музикалната компания може да получи 2 млн. лева по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” разбуниха духовете в българското общество. Въпросът, който заинтригува всички е дали родната чалга се нуждае от „европейското рамо”, за да бъде популяризирана не само у нас, но и на международния пазар, както стана ясно от документалното оформление.

Целият проект е на обща стойност повече от 3 млн. лева. От тях над 1,6 млн. са от Евросъюза, а 287 хил. представляват националното съфинансиране. „Пайнер” трябваше да заплати близо 1,3 млн. лева.

В разгара на шумотевицата около евро-поп фолк симбиозата се разбра, че Европейската комисия е поискала от българските власти да направят свое разследване дали парите от еврофондовете са отпуснати на музикалната компания в съответствие с правилата, както съобщи говорителят на ЕК по въпросите на регионалната политика Ширин Уилърс.