Жалби са подали над 600 домакинства

"Бяха открити грешки в 113 апартамента. Те ще бъдат отстранени в следващата февруарска сметка за парно", заяви изпълнителният директор на "Топлофикация – София" Стоян Цветанов.

 

От "Топлофикация" обявиха днес резултатите от проверките на завишените декемврийски сметки. В средата на януари от "Топлофикация" поиска от топлинните счетоводители да проверят всички декемврийски сметки с ръст над 21%, а резултатите от анализа трябваше да са готови до края на месеца. Причината за тези грешки е на една от фирмите за дялово разпределение и на двама служители от "Топлофикация". „Грешката на двамата служители е по-скоро от немарливост”, каза още Цветанов.

 

Mалко над 600 жалби са получени заради високи сметки за декемврийско парно до вчера. „През последните две седмици всички се скриха, никой от топлинните счетоводители не излезе да каже какво става на хората”, каза Цветанов. По думите му всички тези проблеми са насадени с годините и трябва да се отстранят.

 

"Трябва пълна либерализация на пазара на топлинна енергия. Ние предлагаме във всеки един момент да може да се сменя топлинният счетоводител. Това за мен е добре за пазара и е стимулиращо за фирмите и за "Топлофикация ". Така ще дадем правото на избор на хората", коментира изпълнителният директор на топлофикационното дружество.

 

Още следващата седмица от "Топлофикация" ще внесат предложение в СОС с искане да се подкрепи преносимостта на данните от топломерите.
 

 

Една от промените, които ще поиска дружеството, е всички клиенти на „Топлофикация” – София, които са заявили нулево потребление за отоплителния сезон, да преминат през извънредно контролно засичане на топломерите до края на февруари.

 

През миналия отоплителен сезон близо 15 000 семейства са били кредитирани от своите съседи. За да се прекрати тази практика с нулевите дялове, ще се поиска да се прави междинно отчитане в началото на всеки отоплителен сезон. Също така е необходимо - да се използват софтуер с пълна преносимост на данните от топломерите към клиентите.

 

„Заедно трябва да намерим механизмите, така че тази общинска фирма да работи и да направим цената атрактивна за хората”, каза Цветанов.

 

"От 113 апартамента, в които са открити нередности в декемврийските сметки за парно, 104 са в един блок в ж.к. "Младост", съобщи още Боян Паунов от комисията за проверка на сметките.

 

От следващата седмица от "Топлофикация" ще иницират разговори с топлинните счетоводители за промени в договорните отношения с тях. От топлофикационното дружество искат топлинните счетоводители писмено да уведомяват потребителите за всяко повишение на прогнозния дял над 50%.