Джанпиеро Гасперини бе освободен, на негово място идва Алберто Малезани

Треньорът на Палермо Джанпиеро Гасперини бе уволнен снощи. Той напуска поста след четири месеца начело на сицилианците. Причината за уволнението бе загубата с 1:2 от Аталанта у дома, която остави отбора на последното място в Серия А. За заместник на Гасперини бе назначен Алберто Малезани. Той е третият треньор на Палермо този сезон.

 

Президентът на "розовите" Маурицио Дзампарини е прословут с липсата на търпение към треньорите. Собственикът на сицилианците е изгонил 42-ма наставника за 25 години кариера на футболен шеф.

 

Откакто Дзампарини е начело на Палермо треньорските рокади са 38. Другите четири са в периода през осемдесетте години на миналия век, когато той беше шеф на Венеция.

 

Само преди седмица Дзампарини публично обяви, че прави залог от 5000 евро, че няма да уволни треньора Гасперини скоро. Само че и това не го спря да го направи. Загубата у дома с 1:2 от Аталанта в неделя преля чашата на търпението му.

 

Алберто Малезани ще е третият треньор на Палермо този сезон. Той започна със Санино начело на сицилианците, а през септември дойде Гасперини. Освен треньора, уволнен е и спортният директор Пиетро ло Монако.

 

Откакто Дзампарини е футболен ръководител (1987) само в седем сезона не е правил треньорска смяна. Последният мохикан, който завърши цял сезон без уволнение при него е Франческо Гуидолин (2004-05).

 

В списъка на уволнените от Дзампарини са имена като Чезаре Прандели, Лучано Спалети, Валтер Дзенга, Делио Роси.

 

Гасперини ще получи 300 000 евро като компенсация. Толкова е записано в специална клауза в договора му с Палермо. С неговото уволнение треньорските рокади в Серия А този сезон станаха 10. Куриозното е, че първата бе именно в Палермо с назначаването на Гасперини на мястото на Санино. Тръгнаха си още Фикаденти (Каляри), Ди Карло (Киево), Де Канио (Дженоа), Стропа (Пескара), Ферара (Сампдория), Козми (Сиена), Дел Нери (Дженоа) и Земан (Рома).