Това увери министърът на икономиката Делян Добрев

Забавените законови промени, заради които страната ни може да бъде санкционирана с хиляди евро на ден, ще бъдат готови до месец. Според министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев така може и да ни се размине съдебната процедура.

 

Преди дни стана ясно, че Еврокомисията е сезирала Съда на Европейския съюз за това, че България не е подготвила нужните наредби, за да гарантира свободата на енергийния пазар. Заради това и с поста си се раздели председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

 

Неприетите наредби не предвиждат поскъпване на тока, ползван в най-натоварените часове и сезони. Министър Добрев отхвърли появилите се коментари, че електроенергията през зимата например ще струва по-скъпо.

 

На фона на недоволството на хората към електоразпределителните дружества и исканията да им се отнемат лицензите, Добрев добави, че това не може да се случи. "Няма как те да бъдат национализирани от страна на даржавата", коментира той.

 

А въпросните наредби всъщност трябва да гарантират свободата на избор на потребителите и на доставчиците на енергия. В Европа това се прави вече повече от десетилетие. Какво се крие зад сложната формулировка -  либерализация на пазара гледайте във видеото.