Двама от нападателите имали паспорти от Австралия и Канада

България официално обвини военното крило на „Хизбулла” за атентата в Бургас, при който загинаха петима израелски и един български гражданин. 

 
След 6-часово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че е установена самоличността на двама от атентаторите. Те притежавали паспорти от Австралия и Канада.
 
При разследването на нападението е установена съпричастност на общо три лица. Ясно е кои са две от тях, защото е открито съвпадение между ДНК-пробите и данните от истинските им документи
 
Това, което успяхме да установим е цялото движение от момента, в който се регистрират тези лица на територията на страната с чужда самоличност. Тяхното движение е установено от 28 юни до 18 юли, когато е извършен актът”, обясни Цветанов. 
 
Двете лица с паспорти от Австралия и Канада от години живеят в Ливан
 
Фалшивите шофьорски книжки са изработени на територията на Ливан и също така лицата са влезли на територията на Европа с истинската си самоличност. В момента, когато те са влезли на територията на Република България, започват да се легитимират с фалшивите шофьорски книжки от Мичиган. Проследили сме цялата им дейност на територията на Австралия и на Канада, като имаме данни за финансиране и съпричастност към „Хизбулла”. Това, което може да се направи като обосновано предположение е, че двете лица са принадлежали към военното формирование на „Хизбулла”, допълни вицепремиерът.
 
От опозицията се обявиха против оповестяването на конкретни факти, защото нямало достатъчно доказателства. 
 
Не може да се говори за категорични доказателства за конкретни извършители, камо ли за организация, която стои зад атентата. За мен това е абсолютно необосновано, поради рисковете за националната сигурност. Системата за национална сигурност не работи ефективно, камо ли да гарантира сигурността на българските граждани”, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев
 
Междувременно вътрешният министър все пак подчерта, че се прави ясно разграничение между военното формирование на „Хизбулла” и държавата Ливан. Той призова именно Ливан за съдействие по хода на разследването.
 
Във видеото гледайте още: Каква е разликата между политическото и военно крило на „Хизбулла”? Коментар на експерта по сигурността Николай Радулов. Как реагираха на новината, съобщена от вътрешния министър, световните лидери и медии?