В Западна Европа планинските храни запълват все по-голямото търсене на общия пазар

От тази година в Европа действа регламент, който определя що е то „храна от планината”. Става въпрос за продукти, които са произведени в планинските райони, или суровините идват оттам.


В цяла Европа, от езерния район на Къмбрия, в Северна Англия, до остров Райхенау на швейцарско-германската граница в Алпите, планинските храни се произвеждат, за да запълнят все по-голямото търсене на огромния общ пазар. У нас също се купуват традиционните планински продукти, но новата директива изисква вече и суровините за тях да са пак от планински район, и храните за животните да са отново от планинските пасища.

За производителя на чай Любен Ушев от Родопите в разпоредбата има смисъл. „Чаят може да се сее в Мугла, в Триград, в Кестен, в Ждребево, там, където е варовика. Там е екологията, там е чистотата. Там е лекарството, там е биото”, обяснява той.


Според регламент на Европейския съюз от 1999 г. планински е всеки район, в който земята за земеделие е ограничена и техниката трудно достига до обработваемите площи. Втори критерий, определя като планинско стопанство местата където фермерите получават по-ниски  добиви заради суровия климат. У нас основен проблем на производителите в планините е наистина малкото земя.


В страната ни обаче планинските ферми са малки по площ – средно до 2 хектара. Това е най-малкия размер в ЕС. В южната ни съседка Гърция, главно в Епир и по островите например средният размер на планинските ферми е над  5 хектара.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Данаил Глишев