Поетът описа емоционалния източник на своето вдъхновение

Евтим Евтимов – поетът, написал едни от най-топлите и нежни стихове у нас, разкри в книга емоционалният източник на своето вдъхновение. Оказва се, че през целият му живот любовта, която го е съпътствала в повечето случаи е била забранена. И въпреки това той успява да изживее всяка една от тях – на един дъх, като в истински любовен стих.


Когато Евтим Евтимов и Петя Йорданова се срещат, поетът ражда този стих: „Ако ти си отидеш за миг – ще заровя лицето си в облак и тежко на земята тогава...”


И двамата са женени, но и двамата поравно загърбват усещането за окови и обявяват истински емоционален бунт на моралните канони и нравствените устои.


„Любовта - колкото е реална, по малко е дух, тя е и като прозрение, и като видение. Не можеш да забраниш една любов...”, обяснява Евтим Евтимов.


„Ако ти си отидеш за миг” събира на едно място трепети и състояния, мечти и тяхното сбъдване. За Евтим Евтимов всеки миг любов се равнява на щастие, затова и до днес той не спира да обича и да мечтае в стихове. Щастлив е, че всяка една забранена любов, каквато е и настоящата му, го дарява с вдъхновение всеки ден.


„Обичайте, обичайте... аз за себе си съм казал: „Аз на заем не съм те прегръщал и на заем не съм те мечтал...” Сам съм стигнал до тези мисли за поезията и любовта, защото поезията и любовта вървят ръка за ръка. Защото аз понякога не мога да разбера кое е поезия и кое е любов на това което е любов казвам поезия, на това което е поезия - казвам любов - едното без другото не може...”, допълва още Евтимов.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Иван Черкезов