Хората трябва да знаят какво плащат, заяви още президентът

"Сметките на хората няма да паднат чрез национализация, а чрез либерализация и енергийна ефективност", заяви президентът Росен Плевнелиев след разговор с ръководството на парламентарната група на „Синята коалиция”.

Срещата беше в рамките на месеца на политическите консултации. На нея са били обсъдени редица въпроси, сред които и случващото се в енергийния сектор.

"Хората трябва да знаят какво плащат”, заяви Плевнелиев. Според него обаче е по-важно да се знае, че само с мерки за енергийна ефективност сметките на хората могат да паднат, а чрез създаването на свободен пазар и мерки за защита на битовите потребители може да имаме бърз процес на либерализация.

Плевнелиев коментира още, че колкото по-бързо Българският енергиен холдинг излезе на борсата, толкова по-добре ще е това за България и за българите.

Според ръководството на „Синята коалиция” гражданските протести са предизвикани от провала на държавата в регулаторната си роля спрямо частните, държавните и общинските монополи.

„Дружествата с господстващо положение са извън контрола на държавата и често нарушават закона, затова идва и огромното гражданско недоволство, държавата със своите регулаторни органи трябва да бъде много категорична в своите действия и да накаже всяко нарушение на законите и да преизчисли сметките, където това е необходимо", заяви Мартин Димитров. Той подчерта, че реално сметките за ток и парно ще паднат в следствие на мерки за енергийна ефективност.