Премиерът предлага Лиляна Павлова за вицепремиер, Томислав Дончев - за министър на финансите

Премиерът уволни Симеон Дянков. Броени месеци преди изборите финансовият министър ще бъде сменен. Според опозицията сега оставка трябва да подаде цялото правителство.

Смяната може и да е изненадваща, но поне няма да гадаем какво се случва оттук нататък. Заедно с официалното съобщение за отстраняване на Дянков, от Министерския съвет обявиха и името на следващия финансов министър – Томислав Дончев. В момента той отговаря за европейските фондове.

Новият финансов министър е завършил философия и журналистика, а това, което го свързва с финансите е математическата гимназия в Габрово. Специализирал е политически науки в Полша.

Освободеният вицепремиерски пост ще бъде зает от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя обаче отказа коментар.

Симеон Дянков в момента е на посещение в Съединените щати. Въпреки че не отговори на позвъняванията все пак изпрати официалната си позиция. Чрез нея той благодари на премиера и колегите си и обещава да помага с каквото може.

Дянков е 13-ият министър на ГЕРБ, който се оттегля от началото на мандата на партията през юли 2009 г. Деветима от членовете на кабинета бяха уволнени, а двама смениха постовете си.

Една от най-тиражираните версии за оставката е, че финансовият министър е ядосал премиера още миналата седмица, когато обясни, че пари за земеделските субсидии ще има едва в края на март и началото на април. Според друга версия – Дянков се е провинил пред премиера, като забавил влизането на страната ни във финансов проект на Международния валутен фонд. По тази причина, шефът на Еврокомисията Жозе Барозу искал обяснения от Борисов.

Оставката на вицепремиера провокира реакции от всички ъгли на политическия спектър.

 

Отстраняването на финансовия министър Симеон Дянков беше обявено от всички международни агенции. За разлика от версиите, които циркулират в общественото пространство, там интерпретациите са различни – а именно, че вицепремиерът си тръгва заради протестите срещу сметките за тока.

Каквато и да е причината, това е прецедент в новата ни история, защото са сменяни всякакви министри, но досега министър на финансите не си е ходил преди края на мандата. А какво може да означава това и колко силен е този акт, коментира и Борисов преди време.

 

Още по темата гледайте във видеото.