Спадът в цената зависи и от одобрението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

С 8 на сто може да падне цената на тока още от 1 март, лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет, а трите ЕРП-та ще търпят глоби. До тези сметки стигнаха управляващите след масовите протести срещу получените високи фактури.

Мерките, които набеляза кабинетът дошли след писмо от представители на протестиращите, в което били написани конкретните им искания. Точка по точка, премиерът отговори.

От първи март може да намалим цената на тока с 8%”, заяви Борисов.

В писмото протестиращите са поискали и национализация на дружествата.

По тази точка съм категорично против, няма да съм аз този, който ще национализира в България”, обясни премиерът.

Борисов обеща, че всеки, който иска проверка на сметката и електромера си, ще ги получи и то за сметка на ЕРП-тата. Трябва само да бъдат заведени колективни искове.

Протестиращите искали и наказателна отговорност за хората, подписали приватизационните договори. И това било в ход и то още с уволнението на Семерджиев.

„В момента, в който дойде проверката и сигналите на ЧЕЗ, съм го уволнил и се надявам, че неговата правова вина ще бъде доказана в съда”, заяви Борисов.

Първоначалните представени мотиви за уволнението на шефа на регулатора обаче бяха съвсем други.

Друго, което било в ход още преди протестите - проверките на ЕРП-тата.

„Ние сме започнали проверка много преди да се говори за протести. И заради тази проверка, в рамките на деня, доколкото знам ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ”.

За високите сметки за ток, освен вина в дружествата и енергийния регулатор, премиерът откри и конспирация на инкасаторите.

Писмото с искания беше входирано още вчера от Даниела Пеловска. Днес тя беше обявена за представител на протестиращите.

„Ако правителството подаде оставка, държавата ще се срине. Аз искам да питам какво се случи с Румен Овчаров?”, запита Пеловска.

Скоро след изявите в Министерския съвет обаче протестиращи от цялата страна се разграничиха от Пеловска. Скандалът дойде, след като се появи информация, че тя е била на среща с премиера още в неделя.

Бързо се разчу и това, че дъщерята на Пеловска - Павлета е заместник-кмет на район „Изгрев” в София, назначена от ГЕРБ. А синът й - Васил, през 2010-та печели конкурс и е назначен за юристконсулт в Столичната община.

А на въпроса на медиите и на зрителите защо премиерът три дни не се появи, за да изрази позицията си след масовите протести, Борисов отговори ден по ден.

„В събота бях в Нова телевизия, в неделя е почивен ден, играх футбол, днес е вторник. Вчера с тези тримата сме работили цял ден, за да отговорим днес за писмото”, заяви Борисов.