Кирил Йорданов заяви, че евентуалната му оставка трябва да е от полза на тези, които настояват за нея

Кметът на Варна Кирил Йорданов заяви на извънредна пресконференция, че въпреки че протестиращите в града поискаха оставката му, той няма да подава такава засега.  

Кметът поясни, че в момента анализира динамичната ситуация в града и страната и от нея зависи решението му дали ще се оттегли от кметското място.

Кирил Йорданов припомни, че 70 000 варненци са дали своя вот за него на последните избори. На журналистически въпрос "Трябва ли 70 000 варненци да извикат под прозорците му „Оставка”, за да я подаде", Йорданов отговори, че следи много внимателно процесите и че това е въпрос на негов акт, който може да обсъжда със себе си и да го изрече.

„Не се съмнявайте, че имам възможността да анализирам и да поемам отговорност”, подчерта кметът.

Междувременно, той излезе с декларация, че не притежава имоти извън Варна и в чужбина, както и че не е подписвал нито една от трите големи сделки, сключени между общината и ТИМ.

Кметът добави, че подкрепя протестиращите и е на тяхно разположение за срещи, но не било ясно как ще се приеме появата му на митингите, затова и не излизал пред недоволните.

Кирил Йорданов отговори на критиките по следния начин:

„Ако досъдебното производство установи под някаква форма - каквато и да е мое отношение към случилото се, незабавно и без покана, ще подам оставка. Един такъв акт от моя страна трябва да отчете два момента и тя трябва да е от полза на тези, от които я искат. Оставката не трябва да бъде в ущърб на тези, които са ми гласували доверие. Става въпрос за баланс на двете неща.”

Във Варна и днес ще има протест, като началният му час е насрочен за 18 часа.

Повече подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Искра Урумова