Проблеми има в Благоевград и Разлог, където бяха наводнени къщи

Заради обилните валежи кметът на Кюстендил обяви бедствено положение. Река Бистрица е на път да прелее в района на кюстендилското Долно село.

Дъждовете създават сериозни проблеми и в Разложко. Там вече има наводнени домове. Техника и служители на пожарната предприеха спешни мерки, за да ограничат преливането на реките в района.

Реките Малко Глазне и Пихла излязоха от коритата си и наводниха къщи в село Баня. Цяла нощ хората се следили нивото на водата. Водата е заляла къщите около брега, където двете реки се събират.

„Превантивните мерки са канализация и корекция на реките”, обобщи кметът на село Баня Николай Драговчев.

Община Разлог предприе спешни мерки по предотвратяване на бедственото положение.  

„Критично остава положението тук, където се събират двете реки. Голям е водосборът на с. Баня и затова ще опитаме да отклоним до някаква част водите и сега ще направим тези укрепления”, обясни кметът на Разлог инж. Красимир Герчев.

 

Хората в Разложко се надяват времето да бъде с тях и валежите да спрат.

 

Обстановката в Благоевград също е критична. Заради обилните валежи преляха няколко реки в областта. Придошлите води наводниха дворове и къщи. Нивото на Струма се покачва от притоците й, като скъса временната дига край Симитли, където реката беше отбита за изграждане на подпорна стена на ГП Е-79.