Общата стойност на проекта е 670 млн. лв.

Европейската комисия одобри проекта за изграждането на ЛОТ-ове 1, 2 и 4 на автомагистрала "Струма", съобщи министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски

 
Общата инвестиционна стойност на проекта е 670 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС е в размер на 536 млн. лв.
 
Одобреният проект за изграждането на АМ "Струма" ЛОТ-ове 1, 2 и 4 включва изграждането на 68.5 км автомагистрален участък и извършване на подготовка за изграждане на ЛОТ 3, който минава през Кресненското дефиле.
 
"Одобрението на проекта за изграждане на "Струма" е поредната оценка за нашата работа през последните години. Заедно с него, договорените средства по Оперативна програма "Транспорт" за пътни проекти възлизат на над 1,6 млрд. лв., а изплатените са над 676 млн. лв.", поясни Московски.
 
По думите му още тази година първият ЛОТ от магистралата трябва да бъде пуснат в експлоатация, а ако се продължи с добрата работа след 2014 г. ще може да започне изграждането и на ЛОТ 3, който обхваща Кресненското дефиле.
 
"Надявам се до края на годината никой от проектите да не изостава, защото сме в заключителния етап на програмния период и всяко забавяне може да е фатално", предупреди още министърът в оставка.