Първоначалните резултати трябва да бъдат готови до 22 март, съобщи Сотир Цацаров

Екипи на прокуратурата са започнали проверки в електроразпределителни дружества от групите на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО. Това съобщи обвинител номер 1 Сотир Цацаров в сряда.

 
„По отношение на ЕРП-тата: вчера съм издал разпореждане, което предвижда пълна проверка за евентуални нарушения и престъпления”, поясни Цацаров.
 
Той разясни, че екипът, който ще ревизира ЧЕЗ, се оглавява от заместник-градския прокурор на София Роман Василев, а в състава му влизат още петима обвинители и данъчни служители.
 
Втори екип проверява дружествата от групата на EVN. Негов ръководител е Румен Попов и също включва петима прокурори и чиновници от НАП. 
 
В третия екип, който ще инспектира ЕНЕРГО-ПРО, са включени петима обвинители, петима данъчни и ръководителят Владимир Чавдаров
 
Предмет на проверка не е цялостната дейност на ЕРП-тата, а разходите за външни услуги, разходите по всички договори, с които дружествата имат лиценз и сделки между самите компании и свързани дружества.
 
Първоначалните резултати от проверката трябва да бъдат готови до 22 март, каза Цацаров.
 
Той излезе с предложение към министъра на икономиката в оставка Делян Добрев да изпълни законовите си възможности и еднолично да намали цената на електроенергията до влизане в сила на промените в Закона за енергетиката.
 
И трите ЕРП-та обясниха за Новините на Нова, че проверката на прокуратурата е била изненада за тях. Макар и неочаквана обаче, тя била добре дошла.
 
Ние приветстваме тази проверка, нямаме от какво да се страхуваме. При нас всичко, което е вършено през последните години, е със строго спазване на закона”, заяви Стефан Абаджиев от ЕНЕРГО-ПРО. 
 
От дружеството уточниха още, че проверката е нормална реакция на правоохранителните органи в ситуация на напрежение в обществото. 
 
От ЧЕЗ се ангажираха да окажат пълно съдействие на прокуратурата.
 
EVN също потвърдиха, че обвинители са влезли в офисите им в сряда сутрин и че в момента те разговарят с ръководството, за да се уточни целта на проверката и какво ще изискат от дружеството.