Швейцария води по конкурентоспособност в туризма

Когато пътувате по света, в някои страни разбирате, че просто не ви харесват… или поне усещането е такова, коментират от CNN в материал, който поставя България сред начумерените държави, а Македония, напротив –  в групата на приятелски настроените.

 

По-рано този месец нов доклад на Световния икономически форум представи класация, в която страните са подредени в зависимост от това къде бързат да разпънат червеното килимче пред туристите и къде ги посрещат със студено рамо. В списъка попадат 140 държави, оценени по привлекателност и конкурентоспособност в туристическия отрасъл.

 

България е девета в отбора на „неприятелски” настроените дестинации. Оглавява го Боливия. Руската федерация е на трето място, а около нас са Словакия и Монголия.

 

Македонците, с които претендираме за родствена връзка, са на завидното четвърто място по позитивно отношение към чуждестранните посетители. Изпреварват ги само домакините в Исландия, Нова Зеландия и Мароко.

 

Тази е една от най-интересните „ранглисти” в изследването и е съставена в зависимост от „отношението на местното население към чуждестранните посетители”. Показателят обаче е само един от аспектите в доклада, който подлага на анализ конкурентоспособността на всяка страна в травел индустрията и туристическия сектор.

 

Оказва се, че тук Европа води убедително, като първите три позиции са заети от Швейцария, Германия и Австрия. Прекрасната туристическа инфраструктура, удобствата, устойчивото развитие на природните ресурси и богатото културно наследство са сред основните фактори, които определят европейската доминация в тази класация.

 

На другия полюс – липсата на сигурност, неразвитата инфраструктура и опасенията, свързани с устойчивото развитие са сред признаците, по който се разпознават неуспешно представящите се страни. Така в дъното на класацията по туристическа конкурентоспособност се нарежда Хаити.

 

Авторите на доклада подчертават необходимостта от развитие на туризма и травел отрасъла като цяло, най-вече като източник на работни места в една стагнираща световна икономика. Днес в това направление е зает един на всеки 11 жители на планетата.