Ураганен вятър вилнее в Кърджали

Силен вятър отвя покрив на училище и прекърши електрически стълб в Кричим в четвъртък по обяд, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив. И при двата инцидента няма пострадали. 

 

По време на буря от вятъра са били отнесени около 100 кв. метра от покрива на училище „Петко Славейков”. Отломки от него са паднали на различни места около сградата. Районът веднага е бил отцепен от полицията и са били евакуирани около стотина ученици. 

 

Вятърът е съборил и електрически стълб на ЕВН в ромската махала. Два екипа на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” са пристигнали на място за оказване на съдействие и при двата инцидента.  

 

Силен югозападен вятър със скорост 120 метра в секунда вилнее в Кърджали. Спасителните екипи са предупредени с прогнозата за очакваните проливни дъждове и са в готовност. 

 

Ураганният вятър е съборил две дървета. Спасителните екипи са отстранили провиснали ламарини и падащи мазилки.

 

Прогнозата е за влошаване на времето в Южна България, Горнотракийската низина и Родопите в резултат на преминаващ средиземноморски циклон с център на юг от страната. Ще бъде ветровито - в Източна България и северно от планините ще духа силен южен вятър, с пулсации до 25-29 м./сек. и там дневните температури ще достигнат 22-24°. Прогнозните количества валежи ще са около 30-40 л/кв.м., но на отделни места в Южните Родопи – Смолян, Мадан, Златоград, Крумовград и други са възможни и по-високи стойности. Не са изключени и градушки. 

 

Дъждът ще продължи и през нощта, вятърът ще се ориентира от юг-югоизток и с преминаване на фронта ще стане бурен с пориви над 20-25 м/сек. В резултат на значителни валежи и снеготопенето се очаква съществено повишение на нивата на реките в Рило-Родопската област – поречията на Арда и Места.