Той се срещна с новия служебният премиер Марин Райков

Важни за страната ни въпроси, най-вече свързани със социалното напрежение и трагичните актове на самозапалване са обсъждали патриарх Неофит и служебният премиер Марин Райков по време на първата им официална среща.

 

"Действително минаваме през един труден период, но ние трябва да запазим надежда, трябва да гледаме напред и да се опитаме да излезем от тази ситуация всички заедно", заяви Марин Райков, цитиран от БГНЕС. 

 

Патриарх Неофит се обърна към младите хора в България с призив да не се лишават от живот под никакъв предлог, колкото и да е труден той, защото това е Божи дар и не бива да се захвърля.

 

В емоционалното си изказване патриарх Неофит поздрави премиера за декларираното от него намерение да бъде инициатор на редица важни дела, които да внесат по-голямо спокойствие и сигурност в сърцата на българите. "Някои от о тях съвсем неоправдано за мен, но така са решили, така и постъпиха, като се лишиха от големия висш дар на живота, който е даден от Бога", заяви патриархът. 

 

Той призова българите да се борят със себе си, защото победата над себе си е най-сладка. В контекста на Великденските пости патриархът посъветва сънародниците ни да се молят, защото човек е пратен на земята, за да се усъвършенства, а не да се унищожава по какъвто и да било повод. "Пожелавам успех на всички, които имат доброто намерение да се борят със себе си, когато грешат и да тържествуват, когато побеждават", заяви патриарх Неофит.