И го успокои – ревизия няма да има, нито на последното, нито на предходното правителство

Лидерът на социалистите Сергей Станишев проведе среща със служебния премиер Марин Райков, на която предложи временното правителство да направи ревизия на управлението на ГЕРБ и да се освободи от досегашните заместник-министри. По време на разговора, продължил повече от час Станишев предложил и списък с мерки за излизане от политическата и икономическа криза, обогатен с такива, които БСП би приложила в случай, че спечели парламентарните избори.

 

След срещата обаче стана ясно, че новият министър-председател е отклонил предложените кадрови промени. Част от политическите кабинети, с която  министрите от служебното правителство не искат да работят, или за които има ясни доказателства, че  дейността им е допринесла за създаване на кризи, ще бъдат отстранени, заяви Марин Райков пред медиите. Все пак той припомни, че водещо за него е институциите да продължат да работят.

 

Лидерът на социалистите припомни, че в своята декларация, още при встъпването в длъжност като министър-председател Райков е гарантирал че няма да има манипулации и фалшификации на изборите.

 

„И това наистина трябва да бъде първи приоритет на служебния кабинет. Така е редно в една демокрация”, заяви Станишев. „Да, това споделих с него и фактите, и притесненията, които имаме по отношение на работата на МВР и политическия кръг на г-н Цветанов. Визирам особено шефът на БОП г-н Флоров. Защото г-н Цветанов продължава да бъде ефективно контролиращ министерството на вътрешните работи.”

 

На думите на Станишев, служебният премиер отговори с тезата, че приоритет е държавата да продължи да работи: „Споменахте и конкретни имена. И аз ще подчертая , че за мен най-важното е наличието на един институционален подход. Важно е да работят институциите. Важно е българската администрация да не спира да функционира.”

 

На призива за политически оценки от страна на лидера на БСП , министър-председателят отговори с принципната си позиция: „Ние сме правителство, което е неутрално, призвано да бъде неутрално по силата на задачите с които трябва да се справи.”

 

Политическа оценка на правителството на г-н Борисов ние няма да даваме, но искам да ви успокоя, ние няма да даваме политическа оценка и на вашето правителство”, обърна се Райков към бившия премиер.

 

И двамата лидери се съгласиха, че откровеният диалог трябва да продължи.