Не искам да съм премиер, искам да имам пазари в още 10 страни, заяви бизнесменът

"Някои хора се опитват да използват в конкурентната борба всякакви средства. Преди да инвестирам в миноритарен пакет в една медийна група нямах проблеми", каза в ефира на „България говори” по Нова Огнян Донев.

 

Той определи като нелогично обвинението срещу него в пране на пари и припомни, че това не е доказано. Донев добави, че не е логично човек, който укрива данъци, да се включи в медийния бизнес. 

 

Огнян Донев каза още, че в България лекарствата са най-евтини от цяла Европа. По думите му обаче, ако се продават 20 медикамента в няколко държави, винаги ще има някой, който ще бъде по-скъп и друг, който ще бъде по-евтин.

 

Донев отрече обвинението, че е архитект на служебното правителство. Той заяви, че не познава нито един от членовете на служебния кабинет и заяви, че не знае кой е искал да очерни името му.

 

"В България трябва да спрем да говорим, а да запретнем ръкави и да започнем да работим, за да се създават работни места. У нас успехът се наказва със завист и омраза", каза още Огнян Донев.

 

Медиите не са най-обективното средство за добиване на информация, смята Донев. „Аз самият се информирам в икономическия сектор, който ме интересува, като участвам в него.”

 

”Аз съм амбициозен човек, естествено, че се интересувам от политическия живот в страната, това е необходимо за развитието на бизнеса. Слагането на равенство между бизнесмен, който гради и бизнесмен, който руши – това е грешка на протестиращите”, коментира бизнесменът.

 

По думите му взаимоотношения между бизнесмени и министри трябва да има. 

 

„Говори се за създаване на работни места. Правителството може да съставя работни места единствено в държавната администрация”, заяви бизнесменът. 

 

За Донев олигарх означава човек, който прави парите си във взаимодействие с държавата.

 

„Аз не съм това. Моята компания има пазарен дял в България само 5 %. Мисля че всичките атаки срещу мен доказаха, че бизнесът ми не зависи от държавата. Ако бях компания, разпространена само в страната, тези нападки щяха да се отразят пагубно върху бизнеса ми”, допълни Донев.

 

На въпрос дали е богат, той отговори, че не е беден. 

 

„Никога не съм желал да бъда премиер, това не е моя амбиция, въпреки че ми е приписвана често. Моите амбиции са да имам пазари в още 10 страни. Целият ми личен ресурс е инвестиран в бетон, машини, и създаване на работни места. Това е моето призвание. Работодател съм на 12 хил. и 500 души, беше отговорът на Донев на въпрос дали би дарил за благотворителност състоянието си.