Изплащането на еднократната помощ ще започне най-късно до 1-2 дни

Остава обявеното бедствено положение след бурята от ураганни ветрове в Габрово, Дряново и Трявна. 

 

Все още има доста населени места без ток, както в рамките на общината, така и в определени части на града. Основно проблемите идват от затруднения в подаването на ниското напрежение. Усилията на ЕНЕРГО-ПРО продължават и днес”, коментира за Новините на Нова кметът на Габрово Таня Христова. 

 

По думите на кмета в рамките на приемната, която е била организирана веднага след бедствието, до края на неделния ден са подадени повече от 40 молби за еднократна помощ. Толкова е и борят на молбите, които са подадени от хора с нужди за еднократна помощ чрез Дирекция „Социално подпомагане” в размер на до 325 лева. 

 

Сигналите, които сме получили досега са над 200, предимно от частни домове, които са пострадали изключително много в резултат на бурята, най-вече в покривните конструкции. Щетите са сериозни”, каза още Христова и допълни, че повечето от домовете и сградите вече са обиколени и от днес започва работа от оценителната комисия. 

 

По думите й изплащането на еднократната помощ ще започне най-късно до 1-2 дни. „Това са пари, които ще позволят на хората в трудно социално положение да могат да си помогнат и да се върнат към нормалния ритъм на живот”, добави кметът на Габрово.

 

На въпрос има ли семейства, чиито домове са с такива щети, че да не могат да се върнат в тях, Христова отговори, че за щастие този брой е малък.