БСП ще оповестява злоупотреби и схеми на кабинета „Борисов”

Започваме поредица брифинги за разкрития за злоупотреби, корупция и финансови схеми на кабинета "Борисов". Правим го с убеждението, че хората имат правото да знаят истината за управлението на ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в понеделник.

 

"За 4 г. почти икономическото всекидневие на стотици хиляди български граждани беше разрушено. И хората станаха заложник на монополите във всяка сфера. Защото монополът във властта поражда монополи и в икономиката, отнема социалните придобивки на хората. Тези монополи отнемаха от хората, от храните, стигайки до горивата, тока”, заяви Станишев, цитиран от БГНЕС.

 

 Той подчерта, че като цяло икономиката на България е била съсипана, а малкият и среден бизнес унищожен. „Аз много добре знам в какво състояние оставихме държавата, финансите, икономиката. Една европейска държава не може да бъде опоскана до такава степен ако управляващите са спазвали елементарните й закони, очевидно това не се е случвало.

 

А кабинетът "Борисов" е единственият в целия ЕС, който доведе до това много лекарства да поскъпнат в пъти, до 500% поскъпвания. Това значи, че държавата просто не си е вършила работата.

 

Цените на храните скочиха с близо 40%, цените на горивата, въпреки, че световните пазари посочват, че те са доста по-ниски отколкото през 2008 г., също рязко нараснаха", уточни Станишев. Той посочи, че сметките за ток са поскъпнали с 60% по време на управлението на Борисов, а България се е превърнала в рекордьор по обедняване на хората и по поскъпване на живота.

 

"Защото бяха отнемани последователно социални права и придобивки и наред с това всичко поскъпваше и за това се стигна до протестите. И отговорност за тези резултати носи човекът, който еднолично управляваше държавата 3,5 г. – бившият премиер Борисов.

 

Ние ясно отправихме искането към служебния кабинет да направи ревизия на кабинета "Борисов". Тя е необходима, спешна, не само за да се знае на какво стъпва служебният кабинет и бъдещото правителство след изборите, а защото без това няма да спре схемата за разграбване на страната и за обедняване на хората. Без истината не може да се вземат правилните мерки и да се пресекат порочните практики на управлението на Борисов.

 

„Ние се нагърбваме с тази задача, след като разбрахме че служебният кабинет няма да направи това.

 

Служебният кабинет прикрива, премълчава, замита неща които министрите би трябвало вече да знаят. И това ще доведе неизбежно ако се запази това поведение, че кабинетът на Райков ще трябва да поеме солидарно отговорност за действията на кабинета Борисов", каза Станишев.