Президентът нямал право да прави структурни промени в Министерски съвет

Служебният кабинет е незаконно назначен, обявиха от „Атака”. Волен Сидеров обоснова скандалното обвинение с разкриването на нов министерски пост – този на министър на електронното правителство.

 

Според Сидеров с назначаването на Роман Василев президентът e нарушил конституцията. Той се обосновава с това, че върховният закон казва – структурните промени в Министерския съвет се одобряват от Народното събрание, по предложение на министър-председателя.

 

Той измисля ново министерство, променя състава на вицепремиерите. прави нови вицепремиерски места”, посочи Сидеров. „Най-важното обаче е, че нарушава закона за електронното правителство – за него отговаря министърът на транспорта и информацията… Той няма нормативна база, на която да работи. Няма парламент, който да я създаде”, аргументира се още лидерът на „Атака”.

 

Националистите настояват омбудсманът да сезира Конституционния съд. Проверка на Нова ТВ показа, че конституционните съдии вече са се занимавали с такъв случай.

 

Решение от 1992 г. гласи: „В рамките на срока на правомощията на служебното правителство президентът има право да прави промени в неговия състав... в този смисъл трябва да се приеме, че е допустимо президентът да променя и структурата на служебното правителство.”

 

След изборите от „Атака” се заканиха да инициират процедура по импийчмънт, а от президентството отказаха да коментират казуса.