В ЦИК има две постъпили такива оплаквания на граждани

Гражданите няма на кого да се оплачат, ако подозират, че личните им данни са откраднати и използвани от политически партии. Това обясни председателят на Централната избирателна комисия Красимира Медарова. Повод за признанието й станаха сигнали, че за регистрациите си партиите са използвали имена и данни на избиратели без тяхно съгласие.


Красимира Медарова съобщи, че в ЦИК има две постъпили такива оплаквания на граждани. На този етап обаче изборната комисия не можела да направи нищо. Самите потърпевши също няма как да проверят дали има злоупотреба с имената им.


„Това няма как да стане чрез проверка от ЦИК. ГРАО е тази организация, която разполага с тези данни”, поясни Медарова и допълни, че в дирекцията не се проверяват всички постъпили подписи в папките на партиите, а само 7000 - колкото се изискват по закон. 


„Иначе да се прави проверка на всички стотици или десетки хиляди подписи може би не е работа на ГРАО. При всички случаи това пък е вид престъпление и би следвало по този ред да се изследва. Сериозен е проблемът, на мнение е председателят на ЦИК.


Според Красимира Медарова той по-скоро попада в компетенциите на МВР и прокуратурата. 


На 3 април възникна още един странен изборен казус. Оказа се, че по данни на ГРАО столетниците у нас са 650 души. След запитване до НОИ обаче става ясно, че при тях фигурират 438 души, от които едва 279 получават пенсия. В момента се изяснява каква част от останалите са в чужбина и колко са починали. Предстои и проверка по посолствата ни в чужбина. 


Според изборния специалист Михаил Константинов може да се вярва повече на НОИ, тъй като там отлично знаят на кого плащат пенсия. 


Мненията се чуха на първото заседание на Гражданския борд за честни избори към Министерския съвет.