Фидел Кастро призова за сдържаност в кризата между Пхенян и Сеул

Съединените щати не смятат, че на Корейския полуостров ще има война. След седмици заплахи от Пхенян и обещания за ответен удар от Южна Корея Белият дом омаловажи сериозността на ситуацията.

 

Говорителят на американското президентство обяви, че преместването на ракети със среден обсег на действие най-вероятно е с цел пробни изстрелвания.

 

Наясно сме с възможността Северна Корея да изстреля ракета и следим ситуацията отблизо. Няма да се изненадаме, ако изстрелване наистина има. На няколко пъти сме виждали подобни изстрелвания в миналото”, каза Джей Карни.

 

Началникът на Генералния щаб Мартин Демпси също определи действията на Северна Корея като "типични". Според генерала нищо в поведението на корейците не се различава от случвалото се и преди в последното десетилетие.

 

Много от гневните изявления на Пхенян бяха провокирани от военните учения, които и в момента провеждат САЩ и Южна Корея. Маневрите, в които участват 40 000 войници, самолети, кораби, бойни хеликоптери и друга военна техника ще продължат до края на април.

 

Междувременно Фидел Кастро публикува своята първа статия след деветмесечно прекъсване, в която призовава към  сдържаност на Корейския полуостров. В коментар от своята рубрика "Размишления" бившият кубински лидер описва тежките последствия от евентуална ядрена война, която може да се разпростре из Азия и другаде по света.