Около 50 хил. българи живеят на острова, много от тях пускат бюлетина на всички избори

Гласуването на българите зад граница може да се провали, заради промяна на изискванията за разкриване на нови секции извън страната. За това сигнализираха от българската общност в Кипър.

 

По неофициални данни в Кипър живеят около 50 хил. българи, по-голямата част от които гласуват на всички избори. Именно поради големия интерес вече няколко години, за да се избегне дългото пътуване и допълнителните разходи, се разкриват допълнителни секции във всички градове на острова. Това досега е ставало, като в съответния град минимум 100 желаещи подадат заявление, че ще гласуват. Събира ги председателят на секцията в града и накуп ги изпраща в посолството.

 

Някои от градовете дори вече са го направили. Но преди два дни получават изненадваща промяна в инструкциите за изпращане на заявленията от страна на Централната избирателна комисия.

 

„Изисква се всяко заявление да бъде сложено в отделен плик, да носи пощенско клеймо, или на куриер или на пощенска служба, да бъдат заплатени неговите разходи и да бъде изпратено индивидуално до българското посолство”, обясни пред камерата на Нова ТВ Ева Иванова, председател на избирателна секция в Ларнака.

 

Изпращането на писмо по пощата излиза приблизително 40 евро цента, но се бави повече от седмица, а чрез куриер струва 3,5 евро. Отделно, близо 50% от българите на острова нямат достъп до Интернет и не биха могли да се възползват от услугата на ЦИК за електронно попълване на заявления. Интернетът в Кипър е една от скъпите услуги – между 60 и 100 евро на месец.

 

От българската общност на острова са решили, да изпратят протестно писмо до ЦИК и също така да пуснат заявленията по пощата до посолството, но за да ги получи, то ще трябва да плати разходите.

 

Целия репортаж за неволите на българските гласоподаватели в Кипър гледайте във видеото.