Президентът ще иска промяна на закона за СРС-тата от следващия парламент

Ако данните за това, че отстраненият директор на ГДБОП Станимир Флоров е покровителствал наркоканали се окажат „поредната пушилка”, президентът Росен Плевнелиев се ангажира, че лично ще повика потърпевшия в кабинета си и ще му се извини. 

 

"Пожелах си градивна предизборна кампания, в която ще има сблъсък на идеи и на решения за важните за България проблеми и за нейното бъдеще. А това, което виждам с размахването отново на СРС-та, на скандали - добре, част от демокрацията е, но все пак защо винаги преди избори, в последния момент? Къде бяха всичките тези сигнали в продължение на години", коментира държавният глава.

 

Той бе категоричен, че политиците не може просто „да се клепат един друг”, ако нямат доказателства за действителни злоупотреби, които могат да издържат в съда.

 

"Лично ще инициирам депутатите в следващото Народно събрание да покажат, че се учим от грешките си и да се промени законът, така че да няма предпоставки за незаконно подслушване”, каза още Плевнелиев.

 

Хвалебствени думи към обвинителите, както и към самото Министерство на вътрешните работи отправи днес премиерът Марин Райков, който също коментира скандалите с с шефа на ГДБОП и СРС-тата:

 

„Там, където вие виждате скандал, аз виждам действаща демокрация. Аз виждам една независима, амбициозна и добре работеща прокуратура. Виждам адекватна реакция на МВР.”

 

Министър-председателят напомни, че обвинения все още няма - нито срещу Станимир Флоров, нито по повод скандала с подслушването от последните дни. И увери, че МВР ще продължи да бъде подкрепяно от държавата.

 

МВР е един от стълбовете на демократична България. Функциите му, свързани с необходимостта да се гарантира безопасността на гражданите не трябва по никакъв начин да бъдат пренебрегвани. Те ще продължат да бъдат изпълнявани така, както са изпълнявани досега. Включително и когато е необходимо и в съответствие с правилата - и ползването на СРС.”