От Е.ОН пресметнаха, че смартизмерването в България би повишило цената на електроенергията с 44%

"Умни" електромери трябва да отчитат изразходвания ток на поне 80% от домакинствата у нас. Това е изискване на Европа и трябва да се случи в следващите седем години.

 

"Умните” електромери ще заместят инкасаторите, които отчитат потреблението ни през 30 - 35 или понякога дори през 40 дни. Отчетът ще се прави автоматично, точно на 30-ия ден. 

 

Енергийният регулатор и трите енергодружества обявиха "умните" уреди за финансово неизгодни. Цената на един била около 200 евро, без допълнителните разходи за хардуер и софтуер, обясни председателят на енергийния регулатор Евгения Харитонова. Затова щяло да се търси финансиране от Еропа. 

 

От ЕВН изтъкнаха ползите от въвеждането на така наречените умни мрежи. Системата щяла да допринесе за по-добрата информираност на клиентите за разходите, по-гъвкави схеми за плащане и възможност за отчет по всяко време. 

 

Според сметките на ЧЕЗ въвеждането на интелигентни измервателни системи за всички техни абонати ще струва близо половин милиард лева. От Е.ОН пресметнаха, че смартизмерването в България би оскъпило цената на електроенергията с 44%.