Условията в килиите водят до унижение и страдание, смятат от Българския хелзинкски комитет

Бургаският затвор е с най-сериозни проблеми, алармират от Българския хелзинкски комитет. Материалните условия в институцията водели до унижение и страдание. 

 

„Затворите са индикатор за състоянието на нашето общество”, заяви Станимир Петров,  експерт от БХК по време на семинар за международните стандарти за третиране на лишените от свобода.

 

Сред проблемите в Бургаския затвор били леглата, квадратурата на килиите, храната и отоплението.

 

„Има легла на три етажа. Така този, който лежи отгоре е на половин метър от тавана. Квадратурата в килиите е недостатъчна, тя е много често под един квадратен метър на лишен от свобода, което е в разрез със всякакви европейски изисквания. Храната е на санитарния минимум като качество и количество. Столовата е в подземен етаж, прозорците лятото се махат и температурата става много висока. Зимата радиаторите работят по 1 – 2 ч. на ден.", описва картината Станимир Петров.

 

Според Българския хелзинкски комитет така се обезсмисля целта на затворите, която е да се поправи и превъзпита лишените от свобода.

 

"Ако има правилно, хуманно отношение към затворниците, няма да има и рецидив", смята експертът.

 

Според него имало и ВИП – затвортници.

 

„И в Софийския, и в Бургаския, и в редица други затвори, може да се види, че в един коридор в който има десет или петнадесет килии, в една съжителстват трима – четирима лишени от свобода, а в съседната са 15 – 20. Това е индикатор, че има ВИП – затворници", казва Станимир Петров.