Кампанията им е част от практическото обучение по финанси

Ученици от Финансово-стопанската гимназия в Хасково започнаха да събират средства за процедури ин витро. Те ще дарят парите на семейства с репродуктивни проблеми. Кампанията им е част от практическото обучение по финанси.

 


От няколко седмици най-важната задача пред единайсетокласниците от паралелката по „Банково дело” в гимназията е да разпространят информация за асистираната репродукция и да убедят всички, че трябва да помогнат.
„Нещото, което обедини всички нас около идеята, беше една стряскаща статистика, която прочетохме, а тя гласеше, че всяко шесто семейство в България има проблеми със зачатието и по една или друга причина не може да има дете”, обясни Моника Ангелова.


Идеята да се събират пари за процудери ин витро се зародила по време на работата във виртуалната банка, която учениците са създали в практическите си часове.


„Част от дейността на реално действащата банка е подкрепата и на такива дарителски кампании, а часовете по финанси са свързани с изучаване на законите и в тези закони има съответно данъчни облекчения”, разказва Славейка Запрянова – преподавател по „Банково дело”.


Съвсем скоро освен да събират пари, учениците планират да организират и разяснителна кампания в гимназията, за да запознаят всички с проблемите на семействата, които имат нужда от помощ. Убедени са, че никой няма откаже да се включи.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов