Причина за протеста е незаконно поставен от гръцките власти пътен знак

Пътен знак стана причина търговци и превозвачи от Родопите да блокират граничен пункт Златоград. Според протестиращите знакът, който ограничава преминаването на автомобили над два тона, е незаконно поставен от гръцките власти и забранява свободното движение на хора и стоки в ЕС. 


От откриването си преди три години граничен пункт Златоград работи като туристически, което изключва движението на тежкотоварни автомобили и автобуси. Според протестиращите обаче преди 20-тина дни се появил този знак, който вече забранява преминаването и на микробуси, които до появата на знака можели да преминават в гръцка територия


Забранителният знак е поставен на пътя от България за Гърция, като в обратна посока подобен липсва. Според протестиращите това било дискриминация, още повече, че забраната важала предимно за българите.


Според Наско Иванов, който е собственик на превозваческа фирма, според забраната дори един джип с 5 човека не може да пътува, а какво остава за автобусите с туристи и стоки. 


Част от протестиращите допълват, че имали туристи с предварителни резервации за екскурзия в Гърция. За да преминат граничния пункт, се налагало да прехвърлят туристите в малки коли „все едно караме животни“, допълва друг превозвач. 


Протестиращите твърдят, че забраната се появила след протест на няколко гръцки търговци в Ксанти, които недоволствали от вноса на по-евтини български стоки. 


На 24 април протестиращите блокираха границата през един час. Заканиха се, че в четвъртък, 25 април, ще преминат към тричасово блокиране на пункта


Повече гледайте във видеото.

 

Репортер: Анелия Веселинова