Всеки втори загинал на пътя е вследствие несъобразена скорост, алармират от „Пътна полиция”

Голямото пътуване за празнцитите вече започна. От  Асоциацията на пострадалите при катастрофи обаче предупредиха, че това е и времето, когато стават най- много инциденти на пътя. Затова започнаха кампания, с която да припомнят на всички участници в движението да бъдат по-внимателни и отговорни на пътя.


За  последните две години у нас черната статистика показва ръст в произшествията за времето от 1-ви до 6-ти май. Ето защо от „Пътна полиция” препоръчват да подхождаме отговорно, когато сядаме зад волана.


„Всеки втори загинал на територията на България е вследствие несъобразена скорост. Това е основната  причина да се акцентира върху скоростта. Затова е много важно до всеки един водач да достигне това послание и когато забележи, че на билборда скоростта е 90 км./час, а на таблото  показва 110 км., да преосмисли своето поведение и да намали”, обясни гл. инсп. Стойчо Константинов от сектор „Пътна полиция”.


От Асоциацията на пострадалите при катастрофи вече са  поставили на възлови места логото на кампанията „Скоростта убива”. Изготвят и обяснителни клипове, от които става ясно, че съобразената скорост не само е препоръчителна от гледна точка на правилника, но и в определени случаи може да бъде животоспасяваща.


Повече по темата гледайте във видеото.