Страната ни е на първо място в ЕС по брой на официалните почивни дни един след друг

Страната ни е на първо място  в Европейския съюз по брой на официалните почивни дни един след друг. 

 

Само по себе си почиването по време на празници съвсем не е лошо. В много от европейските страни, особено по-южните, официално неработните дни в годината са по 7, 8, 10, дори 14-15. Само че, не един след друг.

 

 „Почивните дни във Великобритания дават ефект от един и половина – два процента от брутния вътрешен продукт. Това пренесено в България са около 1,8 млрд. лева  пропуснати ползи, пропуснат работен продукт. Няма как това да не се отрази”, смята икономистът Лъчезар Богданов.

 

През почивните дни не работи администрацията, не работи банковата система, не работи и голяма част от банковата система. Същевременно обаче, целият свят продължава да работи. Тоест, голяма част от българския бизнес трябва да работи със своите контрагенти от чужбина, а не може.

 

 „Част от бизнеса действително отказва поръчки. Ако работиш ти за чужбина и трябва да свършиш спешно работа, а работното предприятие вече е разпуснало работниците си – то ти ще откажеш поръчка от чужбина. И ще я вземе някой друг”, обясни още Богданов. 

 

На тези, които все пак работят, по Кодекса на труда трябва да се плащат двойни надници.

 

Според предварителни прогнози едни от най-печелившите от почивните дни ще бъдат туроператорите. Но това ще е за сметка на сектора на услугите като магазини, заведения, търговия, таксита, фирми и предприятия, работещи за чужди пазари. 

 

В крайна сметка, големият губещ е един – българската икономика.