От прокуратурата дадоха обяснения за случая с 350-те хиляди бюлетини и защитиха работата си

В рамките на два часа прокуратурата даде обяснения пред журналистите за случая с 350-те хиляди бюлетини, открити преди извънредните парламентарни избори в печатницата в Костинброд. 


Стана ясно, че в складовете на печатница „Мултипринт” прокуратурата и служителите на ДАНС са открили както технологичен брак – бюлетини, които не могат да бъдат използвани за гласуване, така и въпросните 350 хиляди бюлетини, които са напълно годни за гласуване. Част от тях са били използвани и раздавани на различни избирателни секции, които са имали нужда от допълнителен брой бланки.


За първи път беше направен оглед на веществени доказателства пред журналисти и пред цялото общество. Това се случи в рамките на пресконференция на прокуратурата под мотото „Истината такава, каквато е”. До тук се стигна след поредния анонимен сигнал, който беше подаден до медиите и в който се твърди, че цялата акция в Костинброд е била режисирана и информацията на прокуратурата не е вярна. 


Десетките нападки от политици към прокуратурата, че държавното обвинение изпълнява поръчки и поредното анонимно писмо, в което се твърди, че акцията в Костинброд е скалъпен компромат, принудиха главния прокурор да предприеме безпрецедентни действия, за да защити работата на колегите си. На живо медиите видяха как се отваря плик с веществени доказателства, иззети при акцията в печатницата. Целта - да се види дали откритите бюлетини са годни за гласуване или са технологичен брак.


Оказа се, че извън правилата хиляди от тези бюлетини са били раздавани на различни избирателни секции. В показанията си, икономическият директор на печатницата Георги Иванов дори разказва три случая, в които след телефонно обаждане от експерта от Министерския съвет Иво Цонков, са раздавани бюлетини от склада.


Според прокуратурата отговорните лица от Министерски съвет – Росен Желязков и Иво Цонков, не са осъществили никакъв контрол над печатането и съхраняването на бюлетините за изборите. Оказа се и че в „Мултипринт” са започнали отпечатването на бюлетините 4 дни преди въобще да подпишат договора си. Дали някой правителствената администрация ще се сдобие с обвинение за престъпление по служба обаче още не е ясно.


„Ако главният секретар на Министерски съвет счита, че може да си облепи стените с бюлетини, това ясно показва, че контролът е нула. Трудно мога да си представя, че в една държава отпечатването на бюлетините се възлага на частна фирма и на тази фирма й се дава правото сама да организира транспорта, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.


Всички тези подробности от кухнята на разследването излязоха наяве заради поредното анонимно писмо. В него се твърди, че главният прокурор изпълнява поръчка и акцията в Костинброд е скалъпена. Освен това в писмото са прикрепени няколко документа – сигналът на Мая Манолова за случващото в Костинброд, протоколи от разпитите на свидетели, както и постановлението на прокуратурата за започване на разследване. Документите не представят нови данни, но поставиха на дневен ред въпросът от къде е течът на информация – от ДАНС или от прокуратурата


Документите не са фалшифицирани. До настоящия момент сигналите и оригиналите на тези документи, които са излезли в интернет пространството, не са се намирали в прокуратурата, а в  ДАНС”, обясни цацаров.


От ДАНС обявиха, че са разпоредили вътрешна проверка кой би могъл да е изнесъл документацията.  


Повдигнати обвинения по тези случаи все още няма. Прокуратурата обаче води разследване за две престъпления – първото е престъпление по служба, а второто - престъпление против политическите права на гражданите. Могло е да има и още едно обвинение за това, че транспортната фирма, която е пренасяла бюлетините до избирателните секции, е била подготвяна за извършване на манипулации. Прокурорите обаче не са успели да стигнат до край в това разследване. Според тях медийният шум около акцията сериозно им е попречил по всичко свързано с печатницата в Костинброд.  


Главният прокурор пък определи като необясними атаките към държавното обвинение от различни политически представители.


Не ми казвайте, че съм повлиял върху изборния процес. Не мога да стоя и да гледам или да възприема позицията, че нищо не се е случило, пък онези бюлетини да си седят там. Политиците трябва да решат каква прокуратура искат – спокойна или безметежна, съгласна или нормална”, заяви Сотир Цацаров.
 

Единственият човек в държавата извън прокуратурата и извън ДАНС, който е бил информиран за всичко, което се случва в Костинброд, е бил президентът Росен Плевнелиев. С него главният прокурор Сотир Цацаров е консултирал акцията и двамата са решили медиите да не разбират за тази акция преди изборите. Това обаче така и не се случи.


Как реагираха политическите партии на информацията, изнесена от прокуратурата?


Първата реакция бе от бившия министър-председател Бойко Борисов. Той изпрати до главния прокурор Сотир Цацаров 135 страници с публикации от вестници и електронни медии. С тях лидерът на ГЕРБ отговори на първия обвинител, че партията му не се е саморазпознала като основен заподозрян в опит за манипулация на изборите. 


В отворено писмо  Борисов обяснява, че публикациите съдържат мощни внушения срещу ГЕРБ и са хвърлили петно върху имиджа на ГЕРБ и самия него в разгара на изборите. В писмото си бившият премиер приветства усилията на обвинителите да разследват случая, както и да запазят своята независимост. Той допълва, че българските институции и в това число прокуратурата не бива да бъдат използвани за користни цели и в услуга на определени интереси. В заключение Борисов призовава всички политически сили да запазят авторитета и независимостта на институциите в България. Той информира Цацаров, че в ГЕРБ никога не са били използвани компромати и призовава останалите партии да спрат употребата на подобни похвати. 


Вътрешен човек дал информацията за случващото се в печатницата в Костинброд


Не закъсня реакцията и на Мая Манолова от БСП. Според нея бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е разбрал за сигнала й до прокуратурата именно от ДАНС. Манолова заяви още, че информацията за допълнителните бюлетини стигнала до нея от хора, свързани с печатницата, но не уточни кога е получила информацията.


Не разбирам тази истерия около подаването на сигнала. Това е все едно да знам за подготвян банков обир, да сигнализирам и след това обирджията да ме обвинява, че не е станал милионер”, коментира Манолова.


Веднага след анонимния сигнал от така наречените „достойни прокурори” Манолова получила множество анонимни обаждания, които можело да се възприемат като заплахи.  


След събитията от днешния ден, от „Атака” остават убедени, че зад случая с бюлетините стои ГЕРБ. Нещо повече – според Волен Сидеров, служебният премиер – Марин Райков, също трябва да бъде подведен под отговорност. 


Лидерът на „Атака” обяви също, че действията и изказванията на ръководството на ГЕРБ в момента са панически и уплашени, защото предстоят нови, сериозни разкрития, а и наказания.


Всичко подробности ще намерите във видеото.


Репортери: Надя Ганчева, Нели Тодорова и Мария Димитрова