Право на жалба имат само президентът, главният прокурор, върховните съдилища и МС

Възможно ли е да се касират изборите заради нарушение в деня за размисъл? Потърсихме мнението на двама бивши конституционни съдии - Димитър Гочев и Георги Марков.


Двамата бивши конституционни съдии се оказаха разделени в мненията си. Според Димитър Гочев, Конституцията не предвижда възможността за касиране на изборите като цяло. А Георги Марков твърди, че няма пречка ГЕРБ да иска касиране на изборите с мотива, който обявиха – за груби нарушения на закона в деня на размисъл.


Друг казус е, че член 150 от Конституцията предвижда само определени институции да могат да сезират Конституционния съд. Това са президентът, Министерския съвет, главния прокурор, върховните съдилища, както и група народни представители.


„Има предвидена процедура за установяване на незаконност за президент и вицепрезидент, но цялото народно събрание – не. Има възможност да се иска установяване на незаконност на избора на конкретен народен представител, което според мен, дава възможност да се иска незаконност на избора на група народни представители”, обясни за Нова бившият конституционен съдия Димитър Гочев.


Процедурата в този случай изисква 48 народни представители или една четвърт да могат да подпишат искане пред конституционния съд за установяване на противозаконност на избора на определен или на група народни представители, които да бъдат посочени конкретно.


„Новият парламент ще си се конституира. Конституционния съд, който ще бъде подложен на голямо изпитание- той или трябва да касира изборите или трябва да каже – братя българи, правете, каквото искате в изборния и предизборния ден – вейте байряци, давайте пресконференции, ходете по манифестации и да кажа с една дума – в България може всичко”, обясни бившия конституционен съдия Георги Марков.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: София Стойчева

 

Повече за процедурата за сезиране на КС можете да научите тук.