По-добри условия за бизнеса и равен достъп на фирмите до обществени поръчки, това обеща премиерът

По-добри условия за бизнеса и равен достъп на фирмите до обществени поръчки, това обеща премиерът Пламен Орешарски след над 3-часова среща с представители на работодателски организации и синдикати. 


Целта на срещата в понеделник, 10 юни, бе да се определят мерките, по които бизнесът у нас би могъл да функционира по-лесно. Въпреки добрият тон на срещата, конкретика по-скоро липсваше.


Правителството пое ангажимент да преразгледа на експертно ниво административните пречки пред бизнеса. В момента у нас в сила са около 1200 различни разрешителни лицензионни режими. Премиерът обаче не спомена нито кои, нито колко от съществуващите ограничения ще отпаднат. Сигурно е, че останат само тези, които изискват европейските стандарти.


Ще направим пълен преглед по отношение на тези режими, така че същите режими и услуги на администрацията да се оказват в много по-кратки срокове. Ще преразгледаме и таксите да станат по-евтини, а условията за бизнеса да станат по-добри”, обеща премиерът Орешарски.


От бизнеса приветстваха идеята, защото по-нормалните условия за бизнеса ще повишат доходите на българина. Добавиха обаче, че големи промени можем да очакваме едва от догодина, тъй като редица режими са съпроводени със съответните такси, които вече са планирани в тазгодишния бюджет.


Премиерът обеща също промени в начина, по който държавата предоставя достъп до обществени поръчки, за да бъде осигурена по-голяма равнопоставеност на всички фирми, както и да бъде разширен кръгът от бизнеса, който има достъп до обществени поръчки.


След представителите на бизнеса, Орешарски се срещна и със синдикатите. Те се обещаха да бъдат лоялен партньор на държавата, но при едно условие:


„Ние няма да участваме в никакви разговори и преговори свързани с допълнително отнемане на права на хората. Говори се за промени в Кодекса на труда и нов кодекс за гъвкави режими за работа по 24 часа, 7 дни в седмицата, плащане на заплати, когато каквито пари има - тази работа няма да стане”, категоричен бе Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”.


Синдикатите ще настояват също при промените в Закона за обществените поръчки , спечелилият да спазва трудовите и осигурителни стандарти в конкретния бранш или сектор. 


Премиерът Орешарски се ангажира до 2 седмици да бъде създадена работна група на ниво заместник-министри, която да обсъди кои мерки биха довели до улеснения за бизнеса у нас.


Как да се съживи икономиката? Темата продължава и утре сутрин в "Здравей, България". Очаквайте дискусия с работодатели и синдикати.