Откъде идва продуктът - провериха кореспондентите ни от Монтана

Според британско проучване една трета от учениците на Острова са убедени, че сиренето расте по дърветата. Дали това е така и откъде идва продуктът - провериха кореспондентите ни от Монтана.

 

Тръгвайки по следите на сиренето, екипът ни се озова в балканското село Превала. Всяка вечер, след като стопаните приберат овцете и козите от паша в кошарите, се заемат с издояването им. Именно оттам започва пътят на сиренето към българската трапеза.

 

Козето и овчето мляко се събира на едно място. След като стоката е издоена, Параскева и Мария тръгват с кофите към вкъщи. В предварително затоплената кухня започва същинският процес по приготвянето на домашното сирене. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се прецеди млякото.

 

Параскева използва и хитрост от старите майстори като в закваската слага малко вода и сол.

 

„Слагаме закваската в млякото и разбърквате. Трябва да стои на топло, но да не е много топло, защото млякото ще се пресече. Сега го оставяме за около час, час и половина, но на нас е малко количеството и за 15-20 минути ще стане”, обясни баба Параскева.

 

И докато чакаме, тя коментира британското проучване: „Гледай какво, те нямат представа какво е това нещо животно и от това животно да се дои мляко и да се прави сирене. Те си мислят, че млякото е от сладкарницата, а млякото идва от добитъка”. 

 

На сиренето му остават още няколко процедури, за да се сложи на трапезата. Когато се отдели суроватката, сместа се разбърква и се оставя да се изцеди. Така престоява до другия ден.

 

Екипът ни си тръгна от селото и все пак по пътя продължихме да се озъртаме за сирене по дърветата.

 

Репортер: Биляна Борисова