Дирекцията за подслушване и следене окончателно беше обособена като агенция

В пореден скандал на тема „подслушване и следене” премина днешното заседание на парламента. Депутатите се скараха заради промените в Закона за специалните разузнавателни средства, които бяха приети на първо четене. С тях Специализираната дирекция за подслушване и следене излиза от МВР и се обособява като самостоятелна агенция, подчинена на премиера. 


Новите текстове предвиждат още да се въведе правилото „парите следват СРС-то”. Това означава, че заявителят на подслушване ще плаща за него от собствения си бюджет. Законът ще върне и старото Бюро за контрол на спецсредствата.


Дебатът започна кротко, професионално и по същество до момента, в който участниците от ГЕРБ заподозряха вносителите от БСП и ДПС в подмолни цели и предизвикаха словесен взрив в залата. 


Злоупотребата със СРС-та беше най-срамната язва на предишното управление. Сагата започна като водевил, но завърши като хорър. Три пъти нарасна употребата на СРС-та по време на вашето управление”, обърна се Мая Манолова от „Коалиция за България” към ГЕРБ.


Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов върна топката с припомняне на стари скандали с подслушване от времето на БСП. Един от тях сравни със собственото си положение на обвиняем – делото срещу бившия директор на службата за подслушване Цветан Иванов. Тогава нищо не се доказало.


Цветанов опроверга обвиненията за свръхбюджета, който е харчен за подслушване.


Разпрата протече без парламентарната група на ГЕРБ в залата. Оттам спазиха заканата си да участват избирателно в заседанията. Присъстваха само запознатите с проблемите на националната сигурност народни представители от бившата управляваща партия.