Изявлението било направено пред парламентарната група рано в петък сутрин

"Или подкрепяте кандидатурата на Пеевски, или кабинетът подава оставка". Така премиерът Пламен Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев обяснили на депутатите от левицата защо трябва да гласуват "за" това Делян Пеевски да оглави Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Това разказаха социалисти, цитирани от „Дневник”.


В четвъртък следобед всички червени депутати получили SMS-и за извънредно заседание на парламентарната група в 8.30ч. в петък сутрин, когато им било съобщено за предстоящото предлагане на номинацията на Пеевски.


Станишев и Орешарски разкрили пред съпартийците си, че криминални структури и икономически кръгове, под режисурата на ГЕРБ, готвели антиправителствени протести. Ето защо била нужна силна ръка, което било осигурено с преместването на ГДБОП в ДАНС и концентрирането на власт в агенцията. 


Кандидатурата на Пеевски била съгласувана с партньорските спецслужби, казал още Орешарски.


Около 15 от народните представители от левицата, сред които Янаки Стоилов и Стефан Данаилов, определили идеята за назначението на Пеевски като „политическо самоубийство за БСП”.


Най-остър в изказването си бил Георги Кадиев, който в крайна сметка не гласува в залата за Пеевски, а като "въздържал се".


Било решено номинацията да бъде подложена на гласуване в самата група. Резултатът бил около 50 гласа "за", над 30 - "против" и "въздържал се".