Президентът свиква КСНС на 20 юни

"Процедурата, по която беше избран председателят на ДАНС, няма нищо общо с прозрачността. Моят кредит на доверие беше изчерпан", заяви президентът Росен Плевнелиев.  

 

Той не приема, че без дебат, без обосновка и концепция Делян Пеевски е избран за 15 минути

 

Държавният глава свиква Консултативен съвет за национална сигурност на 20 юни. 

 

Не знаех кой ще бъде назначен на този пост, подчерта Плевнелиев и допълни, че е очаквал прозрачност при избора на председател на ДАНС от Народното събрание. "Вярвам, че демокрацията повелява на всяко ново управление да се даде шанс, дори когато изборът изглежда недотам аргументиран", допълни президентът. 

 

Той заяви, че не желае да кадрува и изисква честност пред българския народ, когато се правят назначения.

 

„Председателят на ДАНС трябва да е човек с висока репутация и авторитет, човек познат и с доверие в професионалните среди, защото това е една много консервативна система”, посочи държавният глава в изявлението си. 

 

"Ако ръководителят на агенцията не се ползва с доверието на международните партньори, България ще остане в изолация, предупреди Плевнелиев. „Не мога да приема, че по тези теми може да подхождаме единствено политически”, категоричен беше президентът. 

 

„Настоявам Народното събрание незабавно да преразгледа това свое решение,” заяви Росен Плевнелиев, който подчерта, че за да работят добре службите, трябва да имат професионално ръководство. 

 

„Свиквам Консултативен съвет за национална сигурност и очаквам политическите лидери и министър-председателят да представят цялостната си концепция за националната сигурност”, заяви още държавният глава.