Не съм забравил задължението да бъда президент на всички българи, допълни той

„Няма да позволя, който и да е, да поставя под съмнение правото на нацията да се развива”, каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Съвета за сигурност

 

По думите му дори в най-тежките за държавата моменти Консултативният съвет за национална сигурност е бил мост, последната упора на държавността. 

 

„Като президент няма да позволя в този труден момент да се подхожда само партийно. Не съм забравил задължението да бъда президент на всички български граждани”, подчерта държавният глава.

 

По думите му от криза се излиза с разум и прагматизъм. 

 

„Няма как да мълча, когато виждам, че правата на хората са застрашени. Няма да спра да се боря за стабилност и ще стоя на страната на справедливостта и народа си”, категоричен е той. 

 

Според него не се нуждаем от упражнения на политически и парламентарни хватки. 

 

Гласът на протестиращите трябва да бъде чут – това е общата позиция, която е постигната на заседанието на Съвета за сигурност. 

 

„Всички апелираме протестите да минат по мирен начин и законов ред. Обща е позицията, че законните искания на гражданите трябва да бъдат чути и трябва да се положат максимални усилия за запазване на сигурността, да се въздържаме от прояви на екстремизъм”, прикани държавният глава.

 

Във връзка с Изборния кодекс на заседанието е имало обединение, че реформи са нужни. БСП, ДПС и „Атака” остават напълно зад мерките на премиера Пламен Орешарски, те смятат, че нови избори биха обслужили само ГЕРБ. 

 

ГЕРБ пък заявява, че не работят за дестабилизация, но смятат, че за стабилизация трябва да има нови избори. 

 

Оценките на партиите се разминават и по въпроса с протестите. Според Волен Сидеров, например, протестиращите са „нерегламентирана група, която вилнее по улиците на София”. 

 

Според президента трябва да има радикална промяна в поведението на политиците: „Реваншизмът е заплаха за националната сигурност”.